Bästa svenska vinter OS någonsin? Tveksamt…

Sverige har tagit fler medaljer under vinter OS i Sotji än vad det spekulerades om före tävlingarna startade, och mest någonsin av alla vinterolympiader. Främst är det längdlandslaget som levererat med två helt oförglömliga stafett-guld med heroiska insatser av flera skidlöpare. Kallas insats kommer att leva kvar lika länge som Thomas Magnussons backryck i VM-stafetten i Lahtis 1978. Vilken bragd, och vilket drama!

Längdlandslaget tar hela 11 medaljer under spelen, sedan blev det två curlingmedaljer, en skicross medalj och slutligen ett meriterande silver för hockeylaget, men med lite bitter eftersmak.

Medier och SOK kablar ut att detta är den bästa insatsen någonsin av en svensk OS-trupp, men är det sanning eller bara politik? Hur bra är egentligen den svenska insatsen? Är det relevant att jämföra antalet medaljer i ett OS som växer i omfång för varje Olympiad? I jämförelse med Vancouver är det 12 grenar mer den här gången, alltså 36 fler medaljer att tävla om.
För att få lite perspektiv på den svenska insatsen har jag gått tillbaka och jämfört OS insatser sedan 1980
En snabb check i historiken får vi fram följande relevanta fakta:

1980 Lake Placid
Antal grenar: 38
Antal svenska medaljer: 4
Placering medaljliga: 5:a

1984 Sarajevo
Antal grenar: 39
Antal svenska medaljer: 8
Placering medaljliga: 5:a

1988 Calgary

Antal grenar: 46
Antal svenska medaljer: 6
Placering medaljliga: 5:a

1992 Albertville
Antal grenar: 57
Antal svenska medaljer: 4
Placering medaljliga: 13:e

1994 Lillehammer
Antal grenar: 61
Antal svenska medaljer: 3
Placering medaljliga: 10:e

1998 Nagano
Antal grenar: 68
Antal svenska medaljer: 3
Placering medaljliga: 17:e

2002 Salt Lake City
Antal grenar: 78
Antal svenska medaljer: 7
Placering medaljliga: 19:e

2006 Turin
Antal grenar: 84
Antal svenska medaljer: 14
Placering medaljliga: 6:a

2010 Vancouver
Antal grenar: 86
Antal svenska medaljer: 11st
Placering medaljliga: 7: a

2014 Sotji
Antal grenar: 98
Antal svenska medaljer: 15st
Placering medaljliga: 14:e

 

På drygt 30 år har antalet grenar nästan tredubblats på vinter OS. När Wassberg vann 15km skidor med 1 hundradel i Lake Placid 1980, så fanns det 114 medaljer att slåss om under hela spelen. Vid årets spel i Sotji så var medaljerna 294 till antalet. Fler grenar har kommit till inom vissa sporter, men även helt nya sporter med mer eller mindre konkurrens i. Samtidigt har vinterspelen globaliserats mer med fler deltagande länder, i år hela 88st till antalet mot 37st i Lake Placid 1980.

Jämför man medaljligan, som mer är ett mått på antalet guldmedaljer så är vi som bäst under 80-talet, med flera individuella guld i de olika spelen. I Sotji togs inte ett enda individuellt guld! När det gäller medaljligan så gör Sverige sin tredje sämsta vinterolympiad sedan 1980, med en blygsam 14:e plats!

Rent procentuellt när det gäller antalet medaljer är OS i Sotji Sveriges tredje bästa sedan 1980 efter Sarajevo och Turin.

Hur kan vi då värdera de svenska insatserna från årets Olympiad?

Utifrån förutsättningarna en riktigt bra olympiad med fler medaljer än vad både SOK och experter trodde på förhand. Dock står längdlandslaget för 11st av dem, och i jämförelse med Wassberg/Svan med fler så är ju antalet möjligheter till medaljer betydligt större idag med sprinttävlingar både individuellt och i lag som är ganska långt från sprint utan mer påminner om medeldistans, där uthålligheten spelar stor roll att prestera som bäst i det 4:e loppet för dagen. Avsaknaden av individuella guld drar ner den totala insatsen, även om stafettinsatserna i skidåkningen redan är klassiska. Inga medaljer alls i de klassiska alpina grenarna, och få medaljer i ”nybörjarsporter” bara en. Helt klart en av våra bättre vinterolympiader, men bästa? Nej, det är den inte.
 
Norge som många gånger under spelens gång fick utstå kritik för sina insatser, inte minst valla problematiken i skidåkning, tog ändå 26 medaljer varav 11 guld och slutade som andra nation i världen efter hemma nationen Ryssland. Till Norges nivåer har vi lång väg att gå!