Bra fart på elitmotionärerna!

Det är en  skön kontrast att träna motionärer/elitmotionärer i jämförelse med elitlöparna, men egentligen är inte skillnaden särskilt stor. Jag har ofta förundrats över passionen och drivkraften hos motionärerna som många gånger är på samma nivå som hos elitlöparna. Sättet att förbereda sig inför ”viktiga” träningspass och tävlingar. Få koll på livet med rätt balans för att prestera, men framförallt att må bra. Drömmen om att få till det optimala loppet eller klara sina högt uppsatta tidsmål, som kan vara 40min på milen eller under 4h på maraton. Glädjen är den samma, både ”när det händer” och resan på vägen dit. Hur man tacklar motgångar, som både elitlöpare och motionärer så klart råkar utför. Viljan att sätta sig på cykeln eller köra annan alternativträning eller bygga upp sig med mer styrka för att klara de påfrestningar som faktisk löpning innebär. Så imponerad över det! Det är egentligen grunden i all tävlingsidrott att jobba utifrån sina personliga förutsättningar och sätta upp mål utifrån familj, jobb, livssituation, och njuta när de slår in! Det behöver ju heller inte alltid vara tidsmål.

Vi har ju sett det förr, tjejer som börjar sent efter att ha fött barn och vill komma i form igen. Springa är ofta tidseffektivt, och man kan gå ut direkt från bostaden. Den stora förebilden är så klart ”stålmormor” Evy Palm som var som allra bäst när hon var 46-47 år. Att göra 32.34 på 10km som 46-åring och vinna finnkampen över världsstjärnor som Päivi Tikkanen är så oerhört stort på många sätt! Dessutom maran på 2.31.04 och bli 6:a i London maraton som 47-åring, ja då förstår ni hur unik hon är! Självklart handlar det om motivation, men kanske främst att sätta upp korta realistiska mål och ta varje år för sig. Att bli en riktigt duktig löpare brukar ta 8-10 år av hård träning och med bra kontinuitet. Det är att kunna ta de små små stegen och kunna glädjas på vägen som ofta är avgörande, och sedan vet man aldrig hur långt det kan bära… Evy Palm är en fantastisk förebild för svensk löpning i allmänhet och kvinnlig löpning i synnerhet och att det aldrig är för sent att börja springa…
Idag ser vi många goda exempel på den här typen av late bloomers som exempelvis Annelie Johansson och Hanna Lindholm som båda sprang i det svenska maratonlaget på EM och som redan nästa år kommer att springa en bit under 2.40. Det är jag övertygad om!

SPORT Track&Field SM-Milen 2014
Evy Palm, legend och föredöme          Anneli och Hanna starka veterandamer av klass!
Foto: Deca Bild

Hur har det då gått för mina elitmotionärer det här året?

Karima Makrof, en heltidsarbetande 3 barnsmor på 38 år, som är på 19:e plats i Sverige i år med sina 2.57.25 på maran i Rotterdam. Vilken prestation! Hon har dessutom sprungit halvmaran på 1.24.58 och milen på 39.44. Hon har en härlig glöd och vilja som gjort att hon nästan gått ner en timme på maraton sedan vi började samarbeta. Ett bra år minst sagt för Karima, som säkert är sugen på att prestera än bättre resultat i framtiden!

Karim Musselloppet Jonas (2)
Karima efter Musselloppet                      Jonas 1.18.32 på 21km

Li Lindsjö sprang på fina 3.09.50 i Berlin maraton och har också gjort stora framsteg under året. Hon har pressat ner sin miltid till 40.54 , så där finns nog utrymme för att springa ner mot 3h på maran ganska snart. Li är 48:e dam i Sverige i år!

Jonas Lundström har trots en del skadeproblem utvecklats vidare på underdistanserna det här året. Det är ofta en förutsättning för att även ta rejäla kliv i maraton. I år har det blivit 35.59 på 10km och 1.18.32 på halvmaran, så att sikta ner mot SM-kvalgränsen 2.40 nästa år är fullt möjligt och ett av Jonas mål! Läs om honom på hans hemsida med den fyndiga adressen http://42195meter.se/

Fantastiska Anette Kroon har i år tagit 3st veteran-SM medaljer och det hade nog kunnat bli några till om hon sprungit fler av mästerskapen. Anette kör mycket styrka och håller på med Cross fit, specialstyrka. Riktigt stark i backarna! Har en dröm att springa under 40min på milen, och satte rekord i år på 40.38. Hade 3.17.47 på SM för veteraner i Mariestad, och tog guld! Personligt rekord även på halvmaran i år nere i Budapest med 1.29.02 i våras. Riktigt bra jobbat! Har en fin jobbhemsida http://www.kroonologiskmassage.se

Anette Mikael Fågelborg
Anette tävlar även i Cross fit! Stark tjej!                                   Micke 4.17 på 1500m!

Anna Enders som jag började hjälpa i maj, persade sedan under sommaren med ett par minuter på halvmaran till 1.35.08, och då skall man veta att det var en tuff och backig bana. Anna siktar på att springa bra i Ultralopp i framtiden och bygger nu grunden för det. Kanske en blivande landslagstjej? Milen hittills på 42.02. Springer 6 timmars i Borås om en dryg vecka.

Till sist Mikael Fågelborg som framförallt tycker det är kul att springa bana och då främst 800m och 1500m, som han började med när han var 34 år. Han har nu gjort 2.05.07 på 800m förra året och 4.17.28 på 1500m i år, men har även presterat bra på 5km och 10km med 16.15 och 35.28. (Lite för korta SM-milen). Lite kul att jämföra träningstider med landslagslöperskan Linn Nilsson och där är det jämt! :-). 1-1 på de bägge distanserna med Micke som starkare på 800m. Mikael har tagit både guld, silver och brons i veteran SM sammanhang. En härlig entusiast som är hängiven sin löpning, och som har goda förutsättningar att sätta nya personliga rekord på banan redan nästa år!

Utöver dessa finns det ytterligare några som jag hjälpt med träningen, och som jag önskar ett stort lycka till inför 2015! Även ni har gjort fantastiska prestationer! Skall bli kul att få följa med på er resa fram igenom.