Min bakgrund

Jag började som tränare när jag var 11 år ute i Myggenäs på Tjörn. Det fanns helt enkelt inte vuxna som hade möjlighet att ställa upp, så jag och några jämnåriga startade upp friidrottsträningar för ungdomar mellan 7-14 år. På den vägen rullade det på. Efter hand blev flera aktiva allt duktigare och jag började gå utbildningar. Vi bildade Tjörns Friidrott för att satsa lite hårdare på friidrotten och komma ut på fler tävlingar. Sprintern Göran Erixon blev så bra att han vann SM-guld för seniorer på 60m på en tid av 6.78 som håller ganska bra än idag! Vilken kick!

Ulf Friberg landslagsdebut

Ledardebut i seniorlandslaget mot Finland 1997

DSC00370

Europacupterräng Ulf Friberg/Christian Persson

Elitklubben Hälle IF från Ljungskile blev sedan ett naturlig steg att fortsätta att utvecklas i. Hälles starke man Christian Persson har betytt mycket för mig genom åren, både som mentor och vän. De första 10 åren i Hälle var fantastiska, där vi jobbade oerhört mycket med att utveckla unga talanger mot svensk elit. Under 90-talet var Hälle en av landets bästa ungdoms- och juniorklubbar och blev flera gånger bästa klubb på USM/JSM. Några av de unga talanger som sedermera kom att representera Sverige i landskamper och mästerskap var Therese Olofsson, Cicilia Pringle, Ahmed Mohamed och Jenny Framme.
Med de framgångar som vi hade, fick jag även chansen att vara med som ledare för det svenska friidrottslandslaget. Jag har funnits med i junior- och seniorlandslaget sedan 1993 och fram till idag som både sprinttränare och medel-långdistans coach i landskamper och mästerskap. Kanske är den största upplevelsen Mustafa Mohameds 4:e plats på VM i Osaka 2007 eller när han slog Anders Gärderuds ”omöjliga” svenska rekord på 3000mh i Heusden med 8.05. Båda fantastiska minnen, även om OS som tävling är unik med alla världens sporter och aktiva som samlas vart 4:e år.

Afrika 2004-2005 Mustafa 074

På toppen av Kilimanjaro, julaftons morgon 2004

100_8972

Mustafa Mohamed och Ulf Friberg i OS-byn Peking

Den resan jag och Mustafa Mohamed gjort tillsammans under snart 20 år och som fortfarande pågår är inte bara en framgångsmässig idrottskarriär utan många härliga upplevelser på vägen tillsammans. Med över 50 läger ihop, varav kring 35 på höghöjd, så känner man varandra rätt väl. Vi har även reseintresset tillsammans och har passat på att resa i samband med läger när det inte varit fullt fokus på träning. Kuba, Zimbabwe, Rwanda, Tanzania, Moçambique, Zanzibar, Uganda, Sydafrika är exempel på några resor.

Cykelbild2

Coaching och pace på cykeln fungerar kanon!

ulf_k2_smoegen

Ulf Karlsson, en fantastisk ledare, inspirationsmänniska. Lysande förbundskapten!

Med 3 VM-finaler, 2 OS-finaler och 3 EM medaljer, 20 individuella Senior SM-guld och ytterligare 10st i lag är han en av Sveriges framgångsrikaste löpare genom tiderna, och då har han förhoppningsvis det bästa kvar! En fantastisk kille även utanför löparbanan.

2001 blev jag grengruppschef för medel-långdistans hos Svenska friidrottsförbundet på halvtid och ingick i ledningsgruppen för landslaget rekryterad av Ulf Karlsson. Ett fantastiskt roligt jobb som jag kombinerade med att vara lärare. Hade även förmånen att från start får vara med om den Olympiska ledarutbildning som genomfördes på initiativ av Ulf Karlsson och under ledning av humanisten Nils-Egil Rosenberg. Bästa utbildningen någonsin, och som byggde mer på helhet, team och det runt omkring och inte på träningsläran i sig. Det skapade en kultur inom svenskfriidrott som inte funnits tidigare. Jag är oerhört tacksam för att få ha varit med och sett svensk friidrotts kanske största glansperiod inifrån under första halvan av 2000-talet, med bl.a 3 OS-guld under samma spel.

gruppen1_smoegen

Olympisk coachutbildning 2001-2004

nisse_smoegen

Store humanisten och dirigenten för hela det lyckade coachprojektet, Nils –Egil Rosenberg. Stor förebild!

Från 2008 sade jag upp mig som lärare för att kunna jobba med företaget på heltid. Jag startade då Friberg Coaching AB för att få ihop en helhet. Företaget driver bl.a elitträning, föreläsningar och träningsläger men jobbar även mot sponsorer och tävlingsarrangörer. Det har varit spännande att få hjälpa även motionärer/elitmotionärer att nå sina drömmar och mål, och faktum är att det snackas nog mer löpning bland motionärer än hos elitlöparna och engagemanget är minst lika stort!