Vilken sommar!!!

Egentligen började det redan i vintras. Dagen innan julafton fick Meraf Bahta svenskt medborgarskap! Det var starten till en trygghet och utveckling som hon inte haft tidigare. Helt plötsligt gick det att planera in läger, tävlingar och ett träningsupplägg mot ett mästerskap! Helt plötsligt fanns det ett mål, något att satsa mot!

Tillsammans med Johan Rogestedt och Linn Nilsson bar det av till USA, och Flagstaff för höghöjdsträning i mars månad. Linn hade blivit dubbel svensk mästarinna inomhus på 800m och 1500m och visade på fortsatt utveckling, och att ett EM-kval inte var omöjligt. Häftigt att se utvecklingen av den här tjejen, som jag tror kan leda ännu längre! Linn och Meraf har haft stort utbyte av varandra på träningarna, och det är en pusselbit som varit viktig för bägges utveckling, liksom den hjälp som ”avdankade” gamla löpare som Kalle Borgö, Mikael Gren och Fredrik Björklund stått för. Ovärderligt! Dessutom med Johan Rogestedt, Mustafa Mohamed, Musael Temesghen, Ababa Lama och Patrik Andersson med fler på vissa gemensamma pass, så förstår ni att miljön varit minst sagt bra för tjejerna.

SM stafett KilMössebergslunken 2014
Hälletjejerna som tog dubbla lag-SM guld i                          Karl Borgö, en av Merafs manliga harar
terräng samt 3x1500m.

Flagstaff, Arizona i mars/april kan bjuda på minst sagt varierat väder. Ena dagen 20 grader och sol, för att nästa morgon vara snöstorm! Alla de tre bohuslänningarna trivdes dock väl där borta, där träningsförutsättningarna och miljön håller världsklass. Vi hade dessutom möjlighet att samarbeta med Mark Rowlands Nike team från Eugene, där framförallt Johan Rogestedt hade många duktiga killar att träna med. Viktigt för att kunna utvecklas tror jag. Meraf hade full stöttning av ”gamla eritreanska” killkompisar på plats, som hjälpte henne med den träning som jag ville ha gjort. Svårslaget! Här lade vi en bra grund inför säsongen träningsmässigt, men passade även på att tävla på lite längre distanser, eftersom träningen innehöll mycket mängd och grundträning.
Just tävlingarna i USA är det man saknar allra mest i Europa. Både Mt Sac och Stanford är högklassiga tävlingar med mängder av heat för toppbredden, och det spelar inte så stor roll i vilket heat man springer i, främst på den manliga sidan.  Johan Rogestedt, som blev svensk mästare inomhus på 1500m, passade på att förbättra sitt personliga rekord 2 gånger på 1500m med 3.44.87 och sedan 3.42.19 i ett C-heat som han vinner.  Johan avslutade sedan sin USA sejour med att springa pers även på 800m med 1.46.64. Här var det utveckling på gång!
Även Linn klämde till med pers på 1500m när hon fick chansen i A-finalen i Mt Sac och hade 4.15.94. Det här var Linns första längre läger, och förhoppningsvis blir det fler kommande vinter.
Meraf Bahta testade 5000m i ett långsamt lopp utan hare, och hade fina 15.30.37, men framförallt vinner hon loppet med stora delar av den amerikanska eliten på plats med bl.a Brenda Martinez som visar att även 800m löpare har en stark uthållighet. Meraf avslutar sedan sitt läger med att få till ett perfekt lopp i klassiska Stanford på 5000m och gör 14.59.49 och blir precis spurtslagen av världsstjärna Sifan Hassan. Svenskt rekord som redan är historia!


Track and Field: 56th Mt. San Antonio College Relays
 SPORT Track&Field
Merafs genombrott i Mt Sac 5000m           Meraf satte svenskt rekord i Stanford. Johan PB på 1500m. Bra kväll!

Meraf imponerade även vid hemkomsten från USA, genom att persa med 4.03 på 1500m i Hengelo och bli trea, trots ett taktiskt dåligt lopp. Kapaciteten var dock hög! Väldigt viktigt för henne att komma ut och få göra de här loppen, där många löpare håller god kvalitet. Perfekt utbildning! Linn fick en fin löpning på 1500m i Folksam GP hemma i Göteborg och smög med i klungan och hade 4.13.75 på 1500m och knappt 2 sekunder till EM-kval. Meraf tog en imponerande seger i samma lopp med 4.05, där hon kontrollerade sista varvet mot världsstjärnor. Meraf vann även 1500m i tyska Dessau på liknande sätt.  Johan Rogestedt fortsatte persandet med 3.40.78 i Belgiska Oordegem på 1500m, där han blev tvåa i B-finalen. Sedan bara 4 hundradelar från pers på 800m på Bislett efter att ha gjort stora delar av loppet själv och noterade 1.46.68. Sedan ett liknande lopp i Sollentuna GP, där han fick agera andre hare och drog sig själv till nytt personligt rekord med 1.46.34 och där flera andra svenska löpare passade på att persa som Andreas Almgren och Rickard Gunnarsson.

Sollentuna GP 2014Folksam Grand Prix 2014, Göteborg
Johan drar svenska B-klungan till många pers!                Meraf vinner Folksam GP på hemmaplan i Göteborg

Sommaren rullade vidare och hade fått en perfekt start för Meraf, Linn och Johan med flera personbästan. De blev sedan uttagna och fick springa i Lag-EM finalen i Tyskland, där Meraf vann ett taktiskt lopp av mästerskapskaraktär (nog så viktigt, och en bra genomkörare inför EM) och Linn persade på 3000m med 9.22 i ett svårt lopp, där hon mestadels sprang ensam. Johan dubblerade på 800m och 1500m, där konkurrensen var tuff, men tog skalper. Mest grämer han sig nog över fallet på 1500m, där han missade en bra chans att gå under 3.40.

Mustafa Mohamed, som redan var klar för EM maran, kämpade med envisa skador som stört honom sedan VM i Moskva. Ett snett bäcken omöjliggjorde den riktigt tuffa träningen under våren. Han kom sedan igång under sommaren och visade stigande form.
Tyvärr hade Musael Temesghen haft en del problem som gjort att han inte kunnat träna bra under hela uppbyggnadssäsongen, så det blev tyvärr inget alls denna sommar, förutom segern i Premiärloppet på vårkanten.

Ababa Lama fick större delen av vintern förstörd pga en tappat styrkevikt på en fot, som ledde till operation. Under vårkanten kom han sedan igång allt bättre och dominerade stort många av de svenska gatloppen under sommaren, men framförallt vann han 3 SM guld på skiftande distanser som 5000m, 10km gatlopp och halvmaraton. Det kan bli ytterligare ett guld beroende på vad som händer i den pågående dopingutredningen runt Adil Bouafif, ett tragiskt fall där löparen Fredrik Uhrbom fångade tankarna runt detta på ett utmärkt sätt i sin blogg.

SM-Milen 2014 Friidrotts SM 2014 Umeå
Ababa och Musse tar Hälle dubbel på SM                      Ababa vinner SM guld på 5000m.
före Strömstads Johan Larsson

På höghöjsläger till ST Moritz åkte både Meraf, Mustafa, Rogestedt och ” Merafs hare” Kalle Borgö. Själv var jag nere i St Moritz 2 gånger den här sommaren, och vädret var konstant dåligt med 6-10 grader och regn de flesta av dagarna. Stor kontrast till fjolåret, då vi hade temperaturer på 20-25 grader och strålande sol.
Träningen för Meraf fungerade klockrent, och vissa pass hade hon stor nytta av Mustafa och Johan. Även Mustafa kom i allt bättre form och för Johan provade vi ett lite annat upplägg med mer fokus på snabbhet, och inte alltför många tuffa pass utan mer flytpass. Dock med en ganska bra bas, som Johan skaffat sig under senare år, och som jag tror är direkt avgörande för hur han har lyckats och kommer att kunna prestera i framtiden. Att inte bygga grunden, utan ”panga” på med kvalitet tidigt ger ofta kortsiktiga framgångar och leder snart till stagnation. Löpning handlar om att utvecklas över tid.

En vecka innan EM, kände sig Meraf klar för att tävla. Vi hade fått till många bra pass både uthållighetsmässigt och fartmässigt och där vi dessutom fått kört ett par pass med konkurrenten Sifan Hassan, vars tränare holländaren Honore Hoedt är en kär vän till mig. De snabba tuffa passen åkte vi ner till Italien och körde, vilket gav både bättre väder och lägre höjd. Chiavenna , som staden heter ligger inte mer än 45 minuter bort från St Moritz och har en höjd på 400m i jämförelse med St Moritz som ligger på c:a 1 750m.
Meraf var otålig sista veckan, och ville bara tävla. Det här skulle bli hennes mästerskapsdebut i senior sammanhang och första gången för Sverige i ett mästerskap. Det är alltid svårt att förutse hur man reagerar inför det, dessutom som svensk medalj aspirant. Här blev Mustafa en stor trygghet för henne med sin erfarenhet. 2 dagar innan kände hon sig väldigt konstig och tyckte att det gick tungt på träningen. Kanske kände hon sig lite sjuk, eller så var det allergi? Förmodligen var det nervositet, och en rädsla att bli sjuk nu när formen kändes så bra. Väl på plats efter tågresan ner till Zürich från ST Moritz, blev allt som vanligt igen. Meraf värmde med Abeba inför hennes final och kände att formen var det inget fel på…

100B9011 100_9070
Förre världssjärnan Liefers drar Sifan och Meraf          Mustafa agerar pace för Meraf innan EM

Det var med tillförsikt som vi åkte ut till uppvärmningsarenan inför finalen. Dagen innan hade storfavoriten på 5000m, Sifan Hassan från Holland, vunnit 1500m i spurtstrid mot Abeba. Segern var odiskutabel, och många förväntade sig nog en upprepning på 5000m. Meraf hade dock känt på träning att Sifan Hassan gick att slå, även i en spurt. Den känslan är bra att ha i kroppen när man går ut i en mästerskapfinal.
Den här kvällen på Letzigrund stadion, var det i princip fullsatt. Vi hade gått igenom taktiken med flera olika scenarier ett antal gånger. Vi trodde på ett långsamt bökigt lopp, där positioneringen skulle bli viktig, och att försöka undvika trängsel och bråk med risk att ramla eller tappa onödig energi. Tanken var att springa lite längre bak inledningsvis för att spara energi, och sedan beroende på fart försöka ta sig upp till ledning med c:a 2000m kvar för att där styra loppet och försöka springa progressivt utan att behöva springa om eller haka i andra. Loppet blev precis just så! Trots att flera försökte springa om svarade Meraf på varje attack och höjde farten successivt. Sista varven gick på 74-71-67-61. Sifan Hassan trasslade in sig lite här och där och fick en tuffare resa och fick lägga mycket energi på att komma ikapp Meraf på sista varvet, men med 150m kvar var det ändå dessa båda tjejer som kämpade om guldet. Till skillnad mot när de möttes i USA under våren, så var det nu Meraf som hade initiativet, vilket var betydelsefullt. In på upploppet i en liten ledning har jag i princip aldrig sett Meraf förlora. När det var 80m kvar ställde jag mig upp på läktaren och höjde armarna över huvudet. ”Det här skulle Meraf inte släppa”! Resten är historia, och med en sista kilometer på 2,44 vinner Meraf ett överraskande EM-guld på 5000m och får springa ett härligt segervarv med den svenska flaggan runt om sig. En fantastisk resa som för min del började på en flyktingförläggning i Älvsbyn hade nått en milstolpe. Mest imponerad var jag över hennes vilja/bestämdhet att följa planen i sitt första mästerskap och verkligen springa utifrån sina resurser. Inte alla som klarar av det i sitt första mästerskap.

2 (2) 4 (2)
Merafs segerleende på EM!                                             Segerglädje med svenska flaggan under ärevarvet
3 (2)20 (2)
Härlig bild på makarna Björklund och Meraf i Zürich!        Prispallen på damernas 5000m i EM

EM i övrigt innebar för vår träningsgrupp en semifinal på 800m för Johan Rogestedt, som också var målsättningen. Han styrde själv sitt försöksheat och gick tack vare det vidare på tid. Tyvärr fanns inte krafterna i semifinalen, men med nyttig rutin med sig hem tror jag att Johan kommer att springa riktigt bra i kommande mästerskap. Nästa gång väntar lite tuffare träning in mot mästerskapet, som var en av lärdomarna som vi drog. Johan avslutade sedan säsongen helt strålande och vann dubbelt i finnkampen på 800m och 1500m samt persade genom att vinna B-finalen på 800m i Rieti med 1.45.89. Oerhört stark avslutning som definitivt gav mersmak och visar att Johan tagit steget upp i Europa eliten! Jag tror att Johan har många fina år framför sig om han får vara skadefri, och det är väldigt stimulerande och viktigt att Sverige fått fram flera duktiga medeldistansare samtidigt som bl.a Andreas Almgren, Kalle Berglund och Jonas Leandersson.

roge_web (2)Rieti Meeting 2014
Johan i semifinal på 800m i EM                                                                     1.45.89 och seger i B-finalen i Rieti

Mustafa hade inget lyckat EM, och egentligen tog det slut redan vid första vätskekontrollen då han tappade sin flaska och dessutom ramlade i trängseln och tappade 30s på tätklungan. Detta tog han in, och han var med upp mot 25km men det hade kostat alldeles för mycket energi att springa i kapp. Dessutom hade den snabba nedförslöpningen, där han är mästerlig, gjort att han fick kramp mot slutet. Det blev en 25:e plats och en stor besvikelse för Mustafa som hade siktet inställt på större bedrifter. Ett par veckor efter maran ryckte han in i finnkampen efter återbud av Mikael Ekvall och fick vinna 10 000m på rutin och god taktik! Det var stort! Han var bara i Helsingfors i 6 timmar, eftersom hans fru skulle föda vilken dag som helst. Snacka om lagkänsla och passion för sin idrott!

Finnkampen 2014, Helsingfors Finnkampen 2014, Helsingfors
Mustafa populär segrare i finnkampen!                          Linn, Meraf och Lovisa avgjorde finnkampen!

Liksom Johan Rogestedt, avslutade Meraf säsongen på allra bästa sätt. Finnkampen fick hon tillsammans med träningskompisen Linn Nilsson och Göteborgstjejen Lovisa Lindh avgöra i sista gren, som var 1500m. Åter tillbaka i Zürich putsade hon sitt personliga rekord på 1500m ner till 4.01.38. Avslutningen av säsongen skedde i Continental cup på 3000m, där världens kontinenter gjorde upp i lagsammanhang i samtliga stadiongrenar. Utöver Meraf deltog från Sverige Charlotta Fougberg på 3000mh, som gjort en helt fantastisk säsong och tog EM silver på distansen. Även jag fanns med som en av två löpcoacher för Europa, ett hedersuppdrag så klart. Meraf pressade sedan den etiopiske världsstjärna Dibaba på 3000m, där hon blev tvåa i ett taktiskt lopp med en otrolig avslutning. Sista kilometern på 2.38,5, vilket är bra fart för att gå en bit under 4min på 1500m, men inte nog med det. Sista 600m på 1.29, vilket är under 2min fart på 800m! Det ser onekligen spännande ut om Meraf får ett bra träningsår till nästa sommar…

100_9140 Continental Cup 2014, Marocko
Svenska inslaget i Continental Cup                              Merafs vassaste avslutning någonsin. Tvåa efter Dibaba

Flera fotografier tagna av Hasse Sjögren DECA och Ryno Quantz, men även undertecknad. Ni ser säkert vilka som jag har tagit :-)